Sedan 1989 har vi tillverkat osten Bredsjö Blå, en blåmögelost på mjölken från våra ostfriesiska mjölkfår. 

 

Bredsjö blå - Ett långlagrat hantverk

Osten Bredsjö Blå produceras av egen fårmjölk med Roquefortemögel. Osten är pasteuriserad och lagras ca ½ och 1 år. Fylligheten och rundheten ökar med åldern. I yngre ostar är mögelsmaken oftast mer framträdande, för att sedan balanseras med smak av lagrad ost och kittpåverkan från ytan med stigande ålder.

Det är hela tiden variationer mellan ystningarna eftersom vi gör den helt hantverksmässigt. Många saker påverkar det slutgiltiga resultatet: vilka grödor fåren äter, ens egen sinnesstämning, tiden på året, spänningar i luften (åska vänder upp och ned på det mesta).

Mjölken varierar också under året eftersom fåren lammar ganska samlat under vårvintern. I början av mjölkningsperioden har mjölken ca 4% fett- och proteinhalt och stiger successivt under sommaren till 8-10%. Detta har såklart stor inverkan på ostens karaktär.


Krämig och smakrik, en lagrad indiviudalism. Här bjuds substansen av en konverterad sommaräng omhändertagen av galen och envis proffessionalism.
— Carl Jan Granqvist

Bredsjö hård - En smakrik peccorino

Efter att provat oss fram under flera år har vi nu tagit fram en hårdost, tillverkad av samma mjölk från våra ostfriesiska mjölkfår. Osten är en peccorino med balanserad sälta och en viss syra, kombinerat med smaken av en längre lagring. Själva brukar vi prata om smaken som "blommig", men det kanske mest är begripligt för oss bönder. 


våra andra ostar

Vi tillverkar också salladsost av traditionell fetatyp. Till skillnad från merparten av de fetaostar som finns i handeln tillverkar vi vår ost av riktig fårmjölk, precis som det ska vara. Osten säljer vi i vårt Ostcafé, förpackad i olivolja med kryddor, direkt på bit, eller serverad i en sallad.

Att göra potkäs var gissningsvis ett sätt att ta tillvara gamla ostrester. Det går helt enkelt till så att man blandar ost, smör och en skvätt brännvin. Det här är en tradition som kanske mest lever kvar i julmaten, då många gör sin egen potkäs och kryddar med lite kummin eller konjak.

Vi gör vår Potkäs på Bredsjö Blå, riktigt smör och brännvin. Sin säregna smak får potkäsen till stor del av de fruktestrar som bildas när smör och alkohol blandas. Det är en bredbar ost med rejäl styrka och spännande fruktighet. Ett kul inslag på ostbrickan, eller ett ess i rockärmen vid matlagningen.